KV DOS: Van degradatie- naar kampioenskandidaat

13-05-2018

KAMPEN - Twee wedstrijden geleden kon KV DOS Kampen / Veltman nog degraderen. Na afgelopen zaterdag is de Kamper ploeg veilig en kan DOS zelfs nog kampioen worden. De poelänten wonnen op eigen veld dik verdiend van Die Haghe. Het werd 20-16. In de knotsgekke Overgangsklasse D is nog helemaal niets beslist. Met nog twee wedstrijden voor de boeg strijden vijf ploegen om het kampioenschap en drie ploegen tegen degradatie. Trainer-coach Jan Wiegers: “We wisten vooraf dat we in een hele zware poule zaten. Naarmate het seizoen vorderde werd duidelijk dat iedereen van iedereen kon winnen. Wij zijn de enige ploeg, die in de tweede helft van de veldcompetitie nog niet verloren hebben. En dan schuif je dus zomaar iedere week een plekje naar boven.”

DOS heeft na twaalf wedstrijden veertien punten en staat daarmee slechts één punt onder de koplopers SDO en GKV. Ploegen waar DOS al van won. DOS komt beide teams niet meer tegen en is dus in de strijd om het kampioenschap afhankelijk van anderen. Maar in deze klasse is niks meer voorspelbaar. Zo won afgelopen zaterdag nummer laatst, KCR, van nummer eerst, SDO. “Er is wel een verschil tussen de bovenste drie ploegen”, geeft Wiegers aan, “SDO en GKV zijn het seizoen gestart met de uitdrukkelijke wens om kampioen te worden. Wij wilden in het linker rijtje eindigen en ons niet pas op de laatste dag veilig spelen, zoals vorig seizoen. We spelen een prima seizoen en dat straalt de ploeg ook uit. We laten ons de kop door niemand gek maken.” Dat laatste was misschien wel de basis voor de winst op Die Haghe. De oud-Nederlands en Europees kampioen probeerde met veel branie DOS te imponeren. Dat ging gepaard met een forse dosis overtredingen. DOS had het geluk dat scheidsrechter Alle Visser wel raad weet met dit soort korfbal. Hij hield het strak en wees met regelmaat naar de strafworpstip na weer zo’n harde overtreding. Die Haghe had het geluk dat DOS vanaf die stip niet echt scherp was. Liefst vier maal werd zo’n buitenkansje gemist. DOS speelt met geloof in eigen kunnen en straalt dat voortdurend uit. Aan alles was te zien dat er een team staat en dat men elkaar wat gunt en voor elkaar wil werken. In het begin van de wedstrijd ging het gelijk op, maar naarmate de eerste helft vorderde nam DOS het heft in handen. Met overtuigend spel werd Die Haghe steeds meer op achterstand gezet. Bij rust was de marge opgelopen tot drie: 11-8.

In de tweede helft werd al snel duidelijk dat DOS de punten in eigen huis zou houden. De ploeg van Jan Wiegers speelde bekeken in de aanval. Eerst werd rustig naar de goede posities in de korfzone gezocht tegen de achterverdedigende Haagse ploeg. Daarna ging het tempo omhoog om de kansen te creëren. Omdat DOS veel reboundduels won, konden de Kampenaren vaker aanleggen en dat betaalde zich uit. Tussen de tiende en achttiende minuut besliste DOS vroegtijdig de wedstrijd. Iris van Bruggen, Daniël Lewerissa en Matthijs Bastiaan scoorden van afstand; tussendoor forceerde Nikita Brehler een strafworp en zo stond het opeens 17-10.
Tot tien minuten voor tijd bleef de marge groot: 19-13. Daarna was het aanvallend even op bij DOS en kroop Die Haghe dichterbij. Bij 19-16, vijf minuten voor tijd, vluchtte Wiegers in een time-out. “Rustig opbouwen, geen halve kansen nemen en zorgen dat de rebound verzorgd is”, was de boodschap. Hij kon toen niet bevroeden dat Bastiaan, Van Bruggen, Esther Hamberg en André Beens zijn opdracht zo precies zouden uitvoeren. Liefst vier minuten hielden zij de bal in het aanvalsvak. Elk schot werd afgevangen en daarna werd weer voor een nieuwe opbouwfase gekozen. Het was terecht dat deze vier minuten van superioriteit eindigden met een treffer, nadat topscoorder Matthijs Bastiaan foutief werd afgestopt, scoorde Hamberg vanaf de stip: 20-16. DOS speelt na een rustweekend nog twee wedstrijden. En zoals gezegd: het kan nog alle kanten op. Wiegers: “In deze klasse kijk ik nergens meer van op.”

Doelpunten DOS: Matthijs Bastiaan 7x, Iris van Bruggen 4x, Nikita Brehler, Linda van Keulen, Daniël Lewerissa 2x, Wesley Doorn, Esther Hamberg en André Beens 1x

Sponsors

Privacy protocol (concept)

Er is op dit moment een privacy protocol in concept beschikbaar. Klik hier voor de link.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij ook de nieuwsbrief ontvangen en sta je nog niet in de mailingslijst. Klik dan hier en meld je voor deze nieuwsbrief aan. Ook vind je hier de oude nieuwsbrieven.

Korfbal rokjes

Via de vereniging is het mogelijk om een hoge kwaliteit korfbal rokje te kopen tegen inkoopsprijs. Voor informatie kan je contact opnemen met Hermien Klos, 038-3318938.

Sponsors